”Seksuaalisuus on meissä kaikissa ja toivoisin sen olevan kaikille iloinen asia. Haluan kertoa näistä vaikeasti puhuttavista, hämmentävistä ja punastuttavistakin asioista ilon kautta. Faktat kohdillaan tietenkin, mutta ei sen tarvitse olla niin jäykkää ja vakavaa. Ilo kertoo myös minusta. Olen positiivinen ja iloitsen mahdollisuudesta tehdä työtä ihmisten kanssa.”

Raila Riikonen

Olen Raila Riikonen. Syksystä 2015 olen tehnyt seksuaalikasvattajan työtä omalla toiminimellä Ilon Kipinä. Teen sekä yksityisasiakkaiden neuvontaa (yksittäiset henkilöt ja pariskunnat ja omaiset) että yrityksille luentojen pitämistä ja keskusteluryhmien vetämistä. Minulla on kyky toimia erilaisten ihmisten kanssa.

Työskentelen vammaisten seksuaalioikeuksien toteutumisen puolesta. Minulle seksuaalisen tasa-arvon toteutuminen on yksi syy, miksi valitsin tämän ammatin. Toiminimeni Ilon Kipinä sai alkunsa siitä, kun pääsin opiskelemaan seksuaalikasvatusta. Valmistuin Sexposta seksuaalikasvattajaksi keväällä 2015. Yritykseni nimi juontaa juurensa rakkaaseen lempinimeeni Kipinään, joka yrityksen nimenä pelkästään olisi sekoittunut niin moneen muuhun yritykseen, että kaipasi rinnalleen jotain lisää. Valitsin Ilon tuohon Kipinän seuraksi, koska ajattelen olevani seksuaalisuuden ja siihen liittyvien asioiden ”Ilon lähettiläs”.

Olen ollut mm. Ylen Dokumenttiprojekti: Apua seksiin -ohjelmassa asiantuntijana niin seksuaalisen tasa-arvon, vammaisten seksuaalioikeuksien, avusteisen seksin kuin seksuaalisen ilmaisun tärkeyden puolestapuhujana. Itsekin liikuntavammaisena ihmisenä nämä ovat minulle tärkeitä asioita.

Teen neuvontatyötä eri tavoin vammaisten, erityistä tukea tarvitsevien ihmisten ja seksuaali- ja sukupuolen moninaisuuden parissa. Unohtamatta myöskään omaisia, kumppaneita ja esim henkilökohtaisia avustajia sekä muita vammaisten kanssa työskenteleviä. Alan opiskelijat ovat kokeneet luentoni mielenkiintoisiksi.

 

Positiivista palautetta olen saanut rauhallisesta läsnäolostani niin yksilö- kuin ryhmäkeskusteluissa, ja kaikkien kuuntelemisesta sekä mukaan saamisesta. Pyrin luomaan turvallisen tilan ja tunnelman, jossa voi vapautuneesti puhua seksuaalisuuden aroistakin asioista.

 

Olen toiminut henkilökohtaisen avustajan työnantajana 24 vuotta ja kokemuskouluttajana 20 vuottaja tuon esityksiini aina hyppysellisen omakohtaisia kokemuksiani, koska se tuo minut lähemmäksi yleisöä ja vapauttaa tunnelmaa.

Raila on toiminut 1.7.2018 lähtien Lihastautiliitto ry:n puheenjohtajana. Lue lisää.