Vammaisten seksuaalisuuteen liittyviä linkkejä

Sexpo-säätiö on toiminut jo vuodesta 1969 seksuaalisen hyvinvoinnin edistämiseksi Suomessa. Toimintaamme kuuluvat monimuotoiset palvelut kuten neuvonta, terapia, konsultointi ja kouluttaminen seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden aihepiireissä.

Sexpo pyrkii siihen, että jokainen voisi toteuttaa seksuaalisuuttaan tyydyttävästi ja tasapainoisesti. Se edistää tavoitteitamme käytännön tasolla kouluttamalla seksologian ja seksuaaliterveyden ammattilaisia, tarjoamalla tietoja ja apua sekä osallistumalla julkiseen keskusteluun.

Väestöliitto on sosiaali- ja terveysalalla toimiva asiantuntijajärjestö.

Väestöliitto edistää sääntöjensä mukaisesti perheiden, nuorten ja koko väestön hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta sekä onnellista ja tasapainoista elämää. Toiminta painottuu nuorten ja perheiden hyvinvoinnin lisäämiseen, suomalaisen yhteiskunnan monikulttuurisuuden vahvistamiseen sekä seksuaaliterveyden edistämiseen.

Seta on valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö. Setan tavoitteena on yhteiskunnan kokonaisvaltainen muutos, jotta ihmisoikeudet ja hyvinvointi toteutuvat Suomessa ja kansainvälisesti riippumatta ihmisten seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta.  Seta korostaa jokaisen oikeutta määritellä – tai olla määrittelemättä – itse itsensä, perheensä ja ihmissuhteensa.

Valtakunnallinen Seta tekee ihmisoikeustyön ohella koulutustoimintaa, nuorisotyötä sekä tukee jäsenjärjestöjen toimintaa. Setan yhteydessä toimii Transtukipiste, joka tarjoaa ja kehittää tukipalveluja transihmisille, sukupuoliristiriitaa tai sukupuoltaan pohtiville ja heidän perheenjäsenilleen. Sivulta löytyy myös Sateenkaarisanasto, joka kokoaa yhteen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä koskevia käsitteitä ja termejä. https://seta.fi/sateenkaarisanasto/

Lihastautiliitto on valtakunnallinen vammaisjärjestö, jonka päämääränä on tukea lihassairaiden ihmisten oikeutta tasa-arvoiseen, monimuotoiseen ja hyvään elämään. Sen tärkeimpiä palvelumuotoja ovat oikeuksien valvonta, sopeutumisvalmennus sekä tiedottaminen.

Nino Kautto: Seksin apuvälineiden tarve Suomessa, Opinnäytetyö

Nino Kauton opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää,millaisilla apuvälineillä seksuaalista toimintakykyä voitaisiin helpottaa, voidaanko henkilökohtaisen avustajan apua korvata seksin apuvälineillä sekä millaista ammatillista kohtaamista toivoo seksin apuvälineitä hankkiva asiakas.

”Nykyiset terveydenhuollon, kuntoutuksen ja apuvälineprosessien käytännöt Suomessa eivät takaa eivätkä edes välttämättä edesauta seksuaalioikeuksien toteutumista ja seksuaalisuuden kokonaisvaltaista huomiointia.”

Kirjallisuutta,
elokuvia

Elokuva: Koskemattomat, Intouchables

Koskemattomat (ransk. Intouchables) on vuonna 2011 ensi-iltansa saanut ranskalainen Olivier Nakachen ja Éric Toledanon ohjaama draamakomedia. Elokuva perustuu tositapahtumiin. Käsikirjoittajat saivat idean elokuvaan ranskalaisesta dokumentista vuodelta 2001. Koskemattomien pääosissa ovat François Cluzet ja Omar Sy. Tosielämän henkilöt ovat Philippe Pozzo di Borgo ja Abdel Sellou.

Onnettomuudessa neliraajahalvaantunut miljonääri Philippe (Cluzet) on palkkaamassa henkilökohtaista avustajaa. Työ on raskasta ja työntekijät vaihtuvat usein. Slummissa asuva Driss (Sy) kiertää työhaastatteluissa saadakseen työnantajilta allekirjoituksia todistaakseen, että on hakenut työtä ja siten oikeutettu työttömyyskorvaukseen. Hän vain käy työhaastatteluissa puhumassa suunsa puhtaaksi hankkiakseen allekirjoituksen, mutta Philippe päättää palkata hänet koeajalle, koska asenne tekee häneen vaikutuksen. Hulvaton tarina henkilökohtaisesta avustamisesta, sen monimuotoisuudesta sekä myös kosketuspinnasta seksuaalisuuteen oli parhaiten koskaan menestynyt ei-englantilainen elokuva.

 

Kirja: Tanja Roth: Avustaja ohjaa turvallisesti seksissä turvallisesti

Oppaassa käsitellään seksissä avustamisen eri muotoja ja toimintatapoja. Se nostaa esille avustamiseen liittyviä eettisiä kysymyksiä, hyviä käytäntöjä, apuvälineiden roolia, sekä tärkeitä kysymyksiä turvallisuudesta, ammatillisuudesta ja toiminnan rajoista.

Opas on toteutettu Kynnys ry:n ja Sexpo-säätiön yhteistyöllä.

Ylen dokumentti Apua seksiin